Rànquing Primavera 2024

Crònica de Rafel Farrés – 30 de Juny

La regata d’avui es planteja amb una onada forta de migjorn, i vent fluix entre llevant i xaloc a uns 110º. A la sortida veig que a dintre el mar està més blau i els creuers d’Arenys naveguen prou bé. Busco sortir per comitè per poder virar. Bona sortida, a un pam del comitè, després d’unes eslores per tastar el vent viro sense ni mirar i em trobo a l’Arnoud a sobrevent. No entenc com ha sortit més a sobrevent que jo. L’he de deixar passar i seguir amunt a la seva popa. A dalt sembla que efectivament hi ha més vent, i quan viro veig tota la flota a sotavent. La maniobra ha sortit bé.
Puc completar els dos llargs, segona cenyida i popa sense problemes. Darrere tinc al Pep i Damià lluitant entre ells. A la tercera cenyida el vent fa coses rares, ara va a la dreta i torna a l’esquerra, potser vol anar cap a garbí. i decideixo virar curt. Sembla que va bé, però a l’arribar a boia el vent torna a llevant. El Pep i Damià han allargat més i els tinc més a prop. He de tornar ha virat, i torna a canviar el vent. Nervis perquè el Pep s’apropa molt, però al final no en té prou i puc entrar primer.

Sortida complicada a la regata d’avui. La línia està muntada a 170º, però el vent de tant en tant se’n va a l’esquerra, afavorint una sortida a babord. Arnoud i Xavi Vila es situen per sortir a babord. Vaig amb ells amb poc convenciment. En la pràctica no funciona del tot. Arnoud i Xavi Vila poden sortir amb una escletxa darrera el Bernat i Pep que venen a estribord. Jo he de deixar passat al Joan Xapellí que també surt a estribord, i quedo bastant enrere.
Segueixo al Arnoud. Ell decideix virar cap a boia, i com que no puc passar per la seva proa viro a sotavent. La virada sembla que falla, però veig que el motiu és una nova rolada a l’esquerra. Rectifico per continuar al mateix bordo, i puc veure que ell ja no va en línia de boia. Allargo una mica més, i viro quan el vent torna de nou a la dreta. En arribar a la boia 1, veig que puc passar primer. El Pep, que seguia el bordo de dalt, ha bolcat a prop de la boia.
A partir d’aquí, ja només cal mantenir la posició. El Jorge Cirera va segon, però a l’última cenyida vira curt, Xavi Vila i Arnoud segueixen pel bordo de terra i el poden passar.
Regata divertida, amb un vent que ha aguantat, i una onada llarga de garbí, que ens ha obligat a treballar a fons.

Rafel: A la regata, he pogut passar a l’Oriol a la primera cenyida, a la popa ell amb un rumb més obert ha arribat abans i ha pogut iniciar la segona cenyida en primer lloc. He virat curt, per intentar desmarcar-me, però a la boia el vent venia més de proa i he hagut de repicar dos cops, i l’Oriol ja no ha donat més opcions. Enhorabona.

Avui els 6-8 nusos de llevant y mar força plana feien pensar en una regata sense ensurts. Però ja la rolada cap a migjorn a la sortida ha dividit la flota en dos. Els que hem aprofitat i sortit de babor, hem arribat abans a boia, en Rafel, jo i l’Arnaud, tots menys en Vila, que ha trencat la drissa i ha hagut de ser remolcat a terra. Molt junts, hem fet els dos llargs. A la segona cenyida, l’Arnaud i en Rafel aprofitant una rolada han decidit anar per terra i jo per mar he passat primer per dalt. A l’empopada hem mantingut les posicions. La tercera cenyida pintava de remate però ha sigut un caos. El vent ha començat a rolar sense poder-li endevinar les intencions, en Rafel que anava segon n’ha sortit perjudicat i ha acabat quart i l’Arnau i en Jordi s’han pogut acostar fins entrar molt junts davant i darrera d’en Rafel.

Avui hi havia vent i quòrum, 12 patins, uns 6-8 nusos de SE amb un corrent considerable i rolades regulars cap a migjorn. En Vila, en Damià, en Bernat i jo sortim i mantenim el bordo de terra, mentre en Rafel, l’Arnaud, en Remy, iels Jaumes amb la resta de la flota trien el de mar. Arribem nosaltres abans a boia, en Damià passant-me per la proa, però tan ell com jo hem de repicar i en Remy que ve de baix ens passa al davant, jo el segueixo, en Damià i en Rafel, la flota molt junta. L’ordre es manté fins la segona boia, que en Damià toca i s’ha de penalitzar. Al segon llarg, la cosa es complica, apareixen en Vila, l’Arnaud i en Bernat, a més d’en Rafel que corrent per sobrevent ens passen a en Remy i a mi, arribant abans a boia. A la segona cenyida, en Vila, en Rafel, l’Arnaud, en Bernat i jo tirem per mar, mentre que en Damià torna a agafar amb en Remy el bordo de terra. Escarmentat per la corrent, aquesta vegada tiro llarg. L’Arnaud fa curt i a en Vila i al Rafel els costa arribar. Escurço distàncies i començo l’empopada darrera en Vila, en Rafel i en Damià. En Vila i en Rafel arriben molt junts a baix, en Rafel guanyant-li sobrevent, posant-se al davant. Per la tercera cenyida, en Damià torna a insistir amb el bordo de terra, que aquesta vegada no li funcionarà, mentre jo decideixo repetir darrera en Rafel i en Vila pel de mar. A aquestes alçades està clar que les rolades a migjorn son marcades i regulars. En Rafel n’aprofita una per enfilar l’últim bordo, en Vila el segueix i a mi em sembla apurat i m’espero a la següent. En Vila al final haurà de repicar, en Rafel arriba al límit i jo el puc passar en l’últim moment.

Comentaris Xavi Vila – Bona crònica. He passat la 1a boia, 7è, però anàvem tots molt/massa junts. Al segon llargo m’he posat davant fins la 3a cenyida, que ha estat variada per rolades i pressió. El Rafel, cenyidor de mena, se m’ha emportat cap a boia, i hem entrat els dos (sense repicar (!) però massa escanyats. El Pep, molt hàbil, més obert, allarga i, malgrat venir de darrera, “corria” (pensem que feia 4/5 nussets) desde sobrevent, ens ha passat als dos i Xim pum !